14 Ağustos 2014 Perşembe

Kansere karşı böğürtlen yiyin


ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, böğürtlenin organik asit, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin olduğunu, kansere karşı vücudu koruyucu etkisi bulunması nedeniyle bolca tüketilmesini tavsiye etti.


Ülke genelinde olduğu gibi Ordu’da da böğürtlen yetiştiriciliğinin son yıllarda yaygınlaştığını belirten ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, böğürtlen ve yaprağının bünyesinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip, kansere karşı vücudu koruyucu etkisi olduğunu, solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiğini kaydetti. Laboratuvar ortamında yapılan bilimsel çalışmalarda böğürtlen meyvesinin birçok faydasının keşfedildiğini vurgulayan Prof.Dr.Karadeniz, "Böğürtlen ve yaprağının bünyesinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip, kansere karşı vücudu koruyucu etkisi bulunmaktadır" dedi.

Böğürtlenin meyvesi kadar yapraklarının da faydalı olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Turan Karadeniz, şöyle dedi:


"Böğürtlen ve yaprağı bademciklerdeki, ağızdaki, dildeki ve diş etlerindeki iltihapları iyileştirmektedir. Yüksek tansiyonun düşmesinde de yardımcıdır. Ayrıca göz rahatsızlıklarına da iyi gelir. Yine yaprağı yanıklara ve basura iyi gelir. Böğürtlenin taze yapraklarının lapasını yaparak rahatsız bölgeye uygulanarak tedavi edilir. Kökünün kaynatılarak suyu içilirse kan şekerini düşürür. Organik asitler, mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengin olan böğürtlenin yetiştiriciliği de oldukça basittir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder