Tuvalete çıkma sıklığı kişiden kişiye değişse de, bu sıklığın azalması durumu kabızlık olarak adlandırılır. Kabızlık farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Beslenmeye bağlı olarak yetersiz lif ve sıvı tüketimi, fiziksel hareketin azlığı, gebelik, yaşlılık, ilaç kullanımı, tiroid hormonun yavaş çalışması gibi nedenler kabızlığa neden olabilir.
Kabızlığın başlıca belirtileri, baş ağrısı, sinirlilik, hazımsızlık, paslı bir dil, nefeste kötü koku, karında gerginlik ve şişkinliktir.
Kabızlık için diyet tedavisi:
Kabızlık için diyet tedavisi:
• Bol su ve sıvı tüketin, öğün aralarında su için. Günde ortalama 1,5-2 litre su içmelisiniz.
• Günlük fiziksel aktivitenizi artırmalısınız. Mümkünse haftada 3-4 gün en az 50 dakikalık yürüyüşler yapın.
• Bol miktarda kuru baklagil çeşitleri, yeşil yapraklı sebzeler ve taze meyveler tüketin.
• Sabahları aç karnına erik veya kayısıdan yapılmış marmelatlar tüketebilirsiniz.
• Sık sık taneleriyle birlikte kayısı, erik veya üzüm kompostosu (taneleri ile birlikte) tüketin.
• Elma, şeftali, muz, patates, pirinç çorbası, yoğurt çorbası, tarhana çorbası, pirinç pilavı gibi gıdaları tüketmeyin.
• Her gün en az 3-4 porsiyon mevsim sebzelerinden tüketin. Özellikle yeşil yapraklı (ıspanak, semizotu, pazı gibi) sebzeleri ve karnabahar, kereviz, pırasa, brokoli gibi probiyotiklif içeren, yumuşak dışkılamayı sağlayan ve bağırsakları yararlı bakterilerden zengin hale getirecek sebzeleri tercih edin.
• Salatalarınıza zeytinyağı ilave edin. Ayrıca haşlanmış mısır da ekleyebilirsiniz.
• Günde yaklaşık 3 su bardağı kadar süt, yoğurt, ayran veya kefir gibi süt grubu besinler tüketin. Özellikle probiyotik yoğurdu tercih edebilir ve içine kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm veya fındık, ceviz gibi kuru yemişler ekleyerek tüketebilirsiniz.
• Ekmek tercihinizi tam buğday ekmeğinden yana kullanın. (Milliyet)
• Günlük fiziksel aktivitenizi artırmalısınız. Mümkünse haftada 3-4 gün en az 50 dakikalık yürüyüşler yapın.
• Bol miktarda kuru baklagil çeşitleri, yeşil yapraklı sebzeler ve taze meyveler tüketin.
• Sabahları aç karnına erik veya kayısıdan yapılmış marmelatlar tüketebilirsiniz.
• Sık sık taneleriyle birlikte kayısı, erik veya üzüm kompostosu (taneleri ile birlikte) tüketin.
• Elma, şeftali, muz, patates, pirinç çorbası, yoğurt çorbası, tarhana çorbası, pirinç pilavı gibi gıdaları tüketmeyin.
• Her gün en az 3-4 porsiyon mevsim sebzelerinden tüketin. Özellikle yeşil yapraklı (ıspanak, semizotu, pazı gibi) sebzeleri ve karnabahar, kereviz, pırasa, brokoli gibi probiyotiklif içeren, yumuşak dışkılamayı sağlayan ve bağırsakları yararlı bakterilerden zengin hale getirecek sebzeleri tercih edin.
• Salatalarınıza zeytinyağı ilave edin. Ayrıca haşlanmış mısır da ekleyebilirsiniz.
• Günde yaklaşık 3 su bardağı kadar süt, yoğurt, ayran veya kefir gibi süt grubu besinler tüketin. Özellikle probiyotik yoğurdu tercih edebilir ve içine kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm veya fındık, ceviz gibi kuru yemişler ekleyerek tüketebilirsiniz.
• Ekmek tercihinizi tam buğday ekmeğinden yana kullanın. (Milliyet)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder