15 Ağustos 2014 Cuma

Donmuş gıdaları kısık ateşte çözdürün

Dondurulmuş gıdaları kısık ateşte çözdürün

Oda sıcaklığında çözünen besinler, bakteri üremesini hızlandırarak gıda zehirlenmesine yol açabileceği için dondurulmuş et, tavuk veya deniz ürünlerinin tencere ya da tavada kısık ateşte çözülmesi gerekiyor.




Yaz aylarında uygun ortamda muhafaza edilmeyen et, tavuk ya da deniz ürünlerinde, sıcaklığın da etkisi ile bakteri üremesinin hızlandığını vurgulayan Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da olan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, dondurulmuş et ürünlerinin kısık ateş üstünde tencere veyatavada çözülmesinin daha sağlıklı olduğunu ve oda sıcaklığında çözülen et ürünlerinin bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti.
Dondurulmuş ürünlerin buzdolabında 4 derece sıcaklıktaki bölümde de çözülebileceğini aktaran Şık, ocakta kısık ateşte daha hızlı çözülme gerçekleştiği için etin besin değerini kaybetmediğini ve kırmızı etin uzun süren çözülme işlemi nedeniyle suyunu dışa saldığını, böylece ürünün besin değerinin düştüğünü söyledi. 

Dondurulmuş eti kısık ateşte çözün 

Yrd. Doç. Dr. Şık, dolapta 4 derece sıcaklıktaki bölümde çözülmenin bakteri üretimini durdursa da besin değerindeki kaybı önlemediğini aktardı. Genellikle ev kadınları tarafından dondurulmuş ürünler oda sıcaklığında çözüldükten sonra pişirilir. Şık, buzu çözülen et ürününün tekrar dondurulmasının gıda zehirlenmesine yol açabileceğine dikkati çekti.

'Hızlı dondur - hızlı çöz' yöntemi

Dr. Şık, buzdolabında aynı rafta bekletilen ürünlerin hava ile temasını engelleyen farklı ambalajda muhafaza edilmemesi halinde bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti. Et ürünlerini kasap ya da marketten aldıktan sonra uzun süre bekletmeden uygun ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Şık, "En sağlıklı yöntem ’hızlı dondur, hızlı çöz’dür" diye konuştu.
Et ürünleri için ayrı kesme tahtası ve bıçak kullanın ya da kullanılan mutfak gereçlerini her seferinde temizleyin.

En hızlı bakteri üremesi balıkta 

Et ürünleri arasında sıcak havanın da etkisiyle en hızlı bakteri üremesinin balıkta olduğunu anlatan Şık, balığın taze tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Uygun ortamda muhafaza edilmeyen balıkta kusma, tansiyon düşmesi, karın ağrısı gibi rahatsızlığa yol açan, alerji yapan etken maddeler oluştuğunu dile getiren Şık, ev kadınlarına balığı dondurmadan ya da buzdolabında bekletmeden tüketmeleri tavsiyesinde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, yumurtanın da buzdolabında kesinlikle diğer gıdalarla temas etmeyecek şekilde ayrı bölümde saklanması gerektiğini kaydetti. Yumurtanın dış yüzeyinde tavuktan hastalık yapıcı madde bulaşığı olması halinde, diğer gıdalarla temas sonucu bakteri üremesine neden olacağından bahseden Yrd. Doç. Dr. Şık, bu bakterilerin de gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi.

Ev kadınlarını buzdolabına fazla besin maddesi yerleştirmemeleri yönünde uyaran Yrd. Doç. Dr. Şık, gıda ürünlerini ayrı paket ve ambalajlarda, raflar arasından hava geçecek şekilde yerleştirmelerini önerdi. Buzdolabında hava sirkülasyonunu sağlamak için fanın önünü kapatmayacak şekilde yerleştirilmesi gerektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, karpuz, kavun gibi dilimlenerek tüketilen meyvelerin dolapta havayla temasının engellenecek şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, buzdolabında hava sirkülasyonunun sağlanması ve dilimlenerek tüketilen meyvelerin havayla temasının engellenmesi halinde gıda maddelerinin daha uzun süre dayanıklı olacağını, ayrıca besin değerlerinde azalma olmasının önüne geçileceğini belirtti.
(kadınvekadın)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder