Çin'de baş ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye giden 24 yaşındaki kadının röntgeninde beyinciğinin olmadığı anlaşıldı. Doktorlar, genç kadının nasıl normal bir şekilde hayatını sürdürdüğünü anlamak için daha fazla araştırma yapılacağını belirtti.
Çin'in Şandong eyaletinde yaşayan genç bir kadın, baş ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle gittiği hastanede doğuştan beyinciğinin olmadığını öğrendi. 24 yaşındaki kadın, doktorlara ömrü boyunca düz yürümekte zorlandığını söylerken, annesi de kızının 6 yaşında anlaşılır bir şekilde konuşmaya başlayabildiğini, yürümeyi ise ancak 7 yaşında öğrendiğini belirtti.
Doktorlar CAT taraması gerçekleştirdikten sonra beyinciğin olması gereken kısmın tamamen boş olduğunu ve söz konusu bölgenin beyni darbelere ve hastalıklara karşı koruyan serebrospinal sıvısıyla dolu olduğunu gördü.
Beynin iki yarısının altında yer alan beyincik, beyinin sadece yüzde 10'unu temsil etse de, toplam sinir hücrelerinin yüzde 50'sini barındırıyor. Tıp dünyasında belli sebeplerden beyninin yarısı alınan ve sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdüren insanlar bilinse de, Çinli kadın beyinciği olmadan yaşayan sadece dokuz insandan biri olma özelliğine sahip. Çinli doktorlar, beyincik olmadan yetişkin hayatın nasıl sürdürüldüğüne dair bilgileri olmadığını, çünkü bu insanların genç yaşta öldüklerini ve eksikliğin otopside ortaya çıktığını belirtti.
Genel motor yeteneklerin ve konuşmanın öğrenilmesiyle ilişkili olan beyincik, aynı zamanda denge ve hareketi de kontrol ediyor. Beyinciğin eksikliği birçok zihinsel hastalığa, epilepsiye ve beyin sıvısı oranında bozukluğa yol açabiliyor. Çinli doktorlar ise genç kadının yürüme ve konuşmasında fazla bozukluk olmadığını ve yaşadığı rahatsızlıkların beklenenin altında olduğunu belirtti.
New Scientist sitesine açıklama yapan Belçika'nın Free Üniversitesi'nden Mario Manto, "Bu tür nadir vakalar beyin devrelerinin nasıl çalıştığını ve beynin eksiklikleri nasıl dengelediğini öğrenmek adına önemli" ifadesini kullandı. Doktorlar, genç kadında eksik olan beyinciğin fonksiyonlarını beyin zarının üstlenmiş olabileceğini düşünüyor.Kaynak: Al Jazeera
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder