Daha önce ‘Piyanist’ filmine ceza gelmişti. Özgür Gün TV, filme ‘18+’ işaretini koymuş ama ‘24.00’ten önce yayınladığı için’ ceza almıştı.
Bu sefer Söz TV, ‘Yeşil Yol’ filmini koruyucu sembol kullanmadan yayınladığı için ceza aldı.
Bu film için RTÜK’ün belirlediği ‘işaret’, 13+. Yani film 21.30 ile 05.00 saat dilimi arasında yayınlanabilirmiş, içeriğinde çok şiddet varmış.
RTÜK, olaya şöyle de bakabilirdi: ‘Bu iki kanalımız, kaliteli iki filmi yayınlamış, ne güzel yapmış.’ Yok, rengi bozuk Yeşilçam yayınlasa ya da koptu kopacak durumda karate filmleri, ses çıkmayacaktı!
RTÜK, FİLM LİSTESİ YAYINLASIN
Sembol yerleştirmek yetmiyor...
RTÜK’ün ‘şiddet ve gençlere kötü örnek’ standardına da uymak lazım.
Kanallar oynatacakları filmlerin listesini RTÜK’e yollasınlar, onlar da ‘işaretleri koysun’ kanallara göndersin.
‘Yeşil Yol’a 13+ demiş. Bana göre değil. Her iki filme de ceza vermek ayıp.Bu nedenle ben RTÜK üyesi olamam zaten!
RTÜK, ‘REYTİNG’ ÖLÇÜMÜNE DE CEZA VERDİ
RTÜK, ilk defa bir kuruluşa ceza verdi; TİAK’a. (Televizyon İzleme Araştırma A.Ş) Reyting ölçümleri yapan bir kuruluş bu.
‘Yayın hizmetlerinin izlenme ve dinlenme oranı ölçümlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmelik’ ile ilgili sorunlar ceza getirdi.
YENİ SİSTEM: STV DİZİLERİ STANDARDI
Neydi yeni sistem? Daha önce veri tabanı nüfusu 20 binin altındaki yerleşim yerleri, ölçümlerde temsil edilmiyordu. 2005’ten sonra hükümet çevrelerinde yayınlarla ilgili şikayetler başladı.
“Türkiye’de reyting ölçülmüyor, te- levizyon küçük bir zümrenin zevkine hitap ediyor” denildi. Bunun üzerine 2011’de yukarıdaki yönetmeliğe bazı ekler yapıldı.
Panelin, Türkiye genelini temsil kabiliyeti olması zorunluluğu getirildi; sektörde ‘Samanyolu dizileri standardı’ olarak adlandırıldı.
Yani nüfusu 10 binin altındaki yerler de panelde temsil edilecekti.
TİAK, “Ben yaparım” dedi.
Ama bu öyle kolay değildi. Maliyetler yüksek panelleri düzenlemek zahmetli bir işti...
Sonra ne oldu?
RTÜK İKİ DEFA SÜREYİ UZATTI; YİNE OLMADI
Panel, operasyonun yapılması için TİAK’a bir yıl süre verdi; olmadı.
Sonra iki defa altı aylık ek süreler de verildi. Son olarak TİAK yetkilileri, teknik denetim komitesi (İstanbul Ticaret Odası) ve araştırma şirketi TNS (TİAK’ın ölçüm işini gerçekleştiren şirketi) yetkilileri bir araya geldiler.
TİAK, bir yazı ve eklerden oluşan son hamlesini de yaptı. RTÜK, inceledi ve kararını verdi: “Yönetmeliğe uygun olarak tüm yerleşim yerlerinde yaşayan, tüm nüfusu kapsayacak şekilde ölçüm faaliyetlerinde bulunmaya başlayamadığı tespit edilen TİAK’a; “Uyarı cezası veriyoruz.”
YÖNETMELİK DE DEĞİŞİYOR; BU NE İŞ?
Bu arada ‘enteresan bir şey’ de oldu.
Şu meşhur 10 binin altındaki yerlerin hikayesi. Cezaya neden olan durum ile ilgili bir gelişme oldu. RTÜK yazımın girişindeki yönetmelikle ilgili bir değişiklik taslağı hazırladı ve Başbakanlık’a gönderdi. Resmi gazetede yayınlanacak.
Nüfusu 10 binin altındaki yerlerin ölçüm kapsamı dışına çıkarılması hükmü geldi. İstisnasız tüm Türkiye’yi ölçme işi yürümedi; TİAK aldığı ceza ile kaldı!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder